Jedzenie dla duszy- wskrzeszanie zapomnianej kuchni Kambodży

230

Podczas swoich studiów we Francji Ly San zdecydował wskrzesić tradycyjną khmerską kuchnię. Przystąpił do poszukiwania przepisów, ale szybko zorientował się, że są one niezwykle ciężkie do znalezienia. Większość z nich zaginęła bowiem podczas wojny domowej we wczesnych latach 70.

To go jednak nie zniechęciło. Przez następne sześć lat przeprowadzał wywiady wśród starszych Kambodżan, by dowiedzieć się co jedzono przed wojną i okresem głodu. Dzięki tej wiedzy w 2016 roku otworzył restaurację w Phnom Penh, Kraya Angkor, gdzie zaczął serwować tradycyjne potrawy. Ly San szybko zdał sobie sprawę z tego, jak bogatym dziedzictwem kulinarnym dysponuje jego kraj.

San podkreśla, że wszystkich przepisów nauczył się od starszych Kambodżan. Jedna z kobiet nauczyła go przyrządzać „na tang” potrawę, która w dawnych czasach była przeznaczona wyłącznie dla arystokracji. Dzięki takim osobom San nauczył się doceniać khmerską kulturę i wpływ, jaki miała ona na kuchnię.

Buliony, curry, przyprawy, pieczone mięsa i niezwykłe sosy, wszystko to jest częścią tradycyjnej khmerskiej kuchni. Dania przeznaczone dla arystokracji, takie jak wspomniany wcześniej nan tang, zawsze były wykonywane z najlepszych składników, były wyjątkowo wysublimowane. Z kolei potrawy dla urzędników i niższej rangą elity, znacznie bardziej proste. Mniej zamożni ludzie zadowalali się prostymi, ale niezwykle smacznymi potrawami z dostępnych składników, wśród których prym wiodła rybna zupa.

Ly San jest prawdziwie zafascynowany tradycyjną kuchnią khmerską. W swojej restauracji przyrządza wszystkie dania zgodnie z instrukcjami, jakie usłyszał od starszych obywateli. To doświadczenie niesamowicie go zainspirowało. Jest autorem dwóch obszernych książek dotyczących tradycyjnej khmerskiej kuchni. „Sposób w jaki gotujemy różni się od innych krajów i pokazuje jak nasz kraj się rozwijał. Khmerskie jedzenie jest przede wszystkim zdrowe” podsumowuje Ly San, a patrząc na składniki oraz dbałość w procesie przygotowywania potraw, trudno się z nim nie zgodzić. San podkreśla, że to, czym się zajmuje, to coś więcej niż tylko gotowanie. Dzięki swojej pracy chroni ważny aspekt kambodżańskiej kultury, który inaczej zostałby zapomniany.

(ww)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here