Nietopniejące lody – japoński hit lata

269

Prawdopodobnie każdy marzył kiedyś o lodach, którymi w upalny dzień można by delektować się dłużej, niż tę krótką chwilę, zanim zamienią się w słodką kałużę.

Niedawno stało się to możliwe dzięki ostatniemu odkryciu japońskich naukowców.
Tego lata turyści oraz mieszkańcy japońskich wysp mogą zasmakować prawdziwego przełomu kulinarnego na ulicach Tokio oraz Osaki – nietopniejących lodów.

Wielbiciele tych chłodnych przekąsek powinni podziękować przede wszystkim naukowcom z Biotherapy Development Research Center. Zupełnie przypadkiem odkryli oni sposób na przedłużenie każdemu przyjemności ochłody w upalne dni – i to nawet do 10 minut w ostrym słońcu. Możemy przekonać się o tym na podstawie testów, jakie ciekawi internauci wykonali. by udowodnić, że nie jest to fikcja.

W czym tkwi sekret?

Wielu zadawało sobie to pytanie, widząc już jakiś czas temu chińskie lody Banana, także okrzyknięte „nietopniejącymi”. Jednak po bliższych oględzinach okazało się, że ich nierozpuszczalność polega zwyczajnie na okryciu lodów warstwą żelatyny, uniemożliwiającej rozpływanie się wnętrza. Innego sposobu użyli Japończycy, odkrywając polifenole zawarte m.in. w truskawkach. Ten związek chemiczny zapobiega szybkiemu rozdzielaniu się wody oraz tłuszczu, dzięki czemu lody zachowują na długo swój kształt. Co więcej, jest to naturalnie występujący związek, uznawany nawet za korzystny dla zdrowia. Nie musimy się więc martwić, że marzenia o nierozpuszczalnych lodach popsują nam chemikalia i sztuczne dodatki. Tego odkrycia nie dokonali jednak twórcy lodów, a pewien cukiernik z prefektury Miyagi, chcący stworzyć nowy deser. Zauważył wtedy, że jego krem w połączeniu z truskawkami utrwala się. Za takie zachowanie odpowiedzialne są właśnie polifenole. Dzięki nim nawet ogrzewając nasze lody suszarką do włosów, nie roztopią się tak szybko – jak twierdzi Takeshi Toyoda, prezes Biotherapy Development Research Center. Dokładny czas, przez jaki te innowacyjne lody potrafią utrzymać swój kształt, nie jest znany, zależy to przede wszystkim od temperatury otoczenia.

Gdzie można je kupić?

Patent na nietopiące się lody rozprzestrzenia się szybko od ulic Tokyo i Osaki. Lodziarnia Kanazawa Ice w prefekturze Ishikawa to jedno z miejsc, gdzie są dostępne. Niestety, obecnie można ich spróbować tylko na terenie Kraju Kwitnącej Wiśni, jednak jest duża szansa, że za jakiś czas spotkamy je także w Europie.

(nl)

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here