Japońska matcha podbija świat

222

Każdego roku Japonia produkuje około 80 000 ton herbaty, z czego połowę stanowi matcha. W ciągu ostatnich 5 lat liczba ta wzrosła o 30%. Produkcja matchy jest największa w historii, a ponad 1000 ton tej herbaty trafia rocznie do Europy. W czym tkwi sekret niezwykłej popularności matchy?

Jasnozielony pył o słodko-gorzkim smaku stał się niedawno hitem w mediach społecznościowych. Matcha podbiła Instagram, gdzie królują zdjęcia dań i napojów stworzonych z jej wykorzystaniem. Jednym z przebojów jest matcha latte, która powstaje przez połączenie sproszkowanej herbaty z mlekiem sojowym lub migdałowym. Napój można już znaleźć w ofercie każdej modnej kawiarni w Londynie.

Jednak sukces matchy nie tkwi jedynie w jej walorach estetycznych. Historia tego rodzaju herbaty sięga tysiąca lat wstecz, kiedy to mnich Eisai przywiózł ją do Japonii z Chin z uwagi na jej lecznicze właściwości. Filiżanka matchy zawiera dziesięciokrotnie więcej antyoksydantów niż standardowa zielona herbata. Wpływa ona korzystnie na metabolizm i poprawia sprawność umysłową, co więcej, zawiera przeciwutleniacz odpowiedzialny za walkę z rakiem.

Z tej sproszkowanej zielonej herbaty słynie przede wszystkim region Uji w pobliżu Kyoto. Kolejnym, choć nieco mniej znanym, jest prefektura Shizuoka. W niewielkim miasteczku Uji malownicze zbocza gór pokrywają plantacje. Z kolei w pobliskim Kyoto znajdują się najlepsze herbaciarnie w kraju. Lokale takie jak Saryo Tsujiri i Iyemon Salon serwują matchę w tradycyjnym stylu, rozcieńczoną ciepłą wodą. Znajdziemy tam również lody, ciasta, piwo i ostatnio popularne wśród młodych ludzi latte z dodatkiem sproszkowanej herbaty. W mieście odkrywamy liczące wieki zwyczaje związane z ceremonią herbacianą.

Od kilku lat matcha podbija również rynek amerykański. Po drugiej stronie Pacyfiku jej sprzedaż wzrosła pięciokrotnie na przestrzeni 25 lat. Dzięki zawartości kofeiny staje się zdrową alternatywą dla kawy. Tradycyjnie matcha pomagała mnichom nie zasnąć w czasie medytacji. Liście herbaty używane do produkcji matchy są zakrywane na kilka tygodni przed zebraniem. Cień ma pobudzać intensywną produkcję chlorofilu, co zwiększa właściwości oczyszczające herbaty, takie jak usuwanie z organizmu metali ciężkich.

(mm)

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here