Mango na raka?

152

Naukowcy z uniwersytetu Nare-suan w Phitsanulok, północna Tajlandia, wyhodowali mango, które zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Badania, które przyczyniły się do tego przełomu zostały sfinansowane przez Fundusz Naukowy Tajlandii, jako część programu „Królewski Złoty Jubileusz Doktorantów”.

Asystent wydziału Agrykultury, Surwców Naturalnych i Środowiska, dr Peerasak Chaiprasart w trakcie prezentacji wyników badań tłumaczył, że mango Mahachanok zostało zmodyfikowane tak aby zawierało antyoksydanty, antocyjany oraz karetonoidy.

Karetonoidy, występujące w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach, wzmacniają system odpornościowy, a także zmniejszają ryzyko występowania różnych rodzajów nowotworów, chorób serca, katarakt oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Natomiast antocyjany spowalniają degenerację komórek, zmniejszają ryzyko chorób serca, zawałów, oraz zabijają patogeny w układzie trawiennym.

Naukowcy odkryli, że wystrzyknięcie jasmonianu metylu w mango przed zebraniem znacząco podwyższa poziomy witaminy C, glukozy, fruktozy, sacharozy oraz karetonoidów. Jasmonian metylu połączony z etefonem (oba związku są bezpieczne i nie pozostawiają po sobie śladu) zwiększyły poziom karotenoidów o 50%.

Dr Peerasak poinformował, że badania będą kontynuowane oraz wyraził nadzieję, że w przyszłości rolnicy będą mogli hodować te owoce nawet po za sezonem, który przypada na okres kwiecień-czerwiec.

Opracowała: J.B. na podstawie: http://www.thestar.com.my/news/regional/2017/09/02/anticancer-mango-unveiled-enhanced-fruit-to-be-cultivated-beyond-usual-growing-season/

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here